Kartal CHP
Kartal Belediyesi
Kartal Belediyesi
İstanbul
BIST9072.08
DOLAR30.7519
EURO33.0304
ALTIN1969.6
BTC/USD51728.548
Kenan Çakal

Kenan Çakal

Mail: cakalkenan@gmail.com

ZİRAAT BANKASI DELİ DUMRUL GİBİ

……… “Önceki gün devlet memuru bir arkadaşım aradı. Babası Ziraat Bankasının bir şubesinden bir başka bankaya 100 bin lira havale gönderiyor. İnternet çağında, SMS göndermek kadar basit bir şey…. Ama bankalar öyle bakmıyor, bir tık için 400 lira ücret alıyor. İnanılmaz değil mi? İnternetten yaptığınız her işleme para alan bir banka sistemine “Deli Dumrul”denmez de ne denir? Bu not Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür’ün 24 Ocak 2013 tarihli köşe yazısından alınmıştır.

 

İşte yılların güvenilir, sevilen, sayılan, vazgeçilmeyen, o bankada huzur ve mutluluk duyduğu saatlerce beklediklerinde bile çalışanlardan sık, sık memnuniyetini belirten insanlardan, şu anda şikayet edilen bir bankaya dönüştürülen Ziraat Bankası. Emeklinin, çiftçinin, esnafın, öğrencinin, memurun, işçinin hülasa toplumun her kesiminin göz bebeği olan Ziraat Bankası şimdi nefret edilen ve şikayet edilen bir kurum haline geldi. Müşterilerinin mecburiyetten ve personelin üstün gayreti ve yakın ilgisinden, vazgeçilmesi zor olan alışkanlıklarından dolayı mevduatlarını, emekli maaşlarını başka bankaya çekmiyorlar. Ama yakın bir zamanda bunların olacağı da gün gibi ortada. Halk Bankası ve Vakıflar Bankasının borsaya açılmalarının ardından, bu dönüşümün Ziraat Bankasında da yaşanacağı beklenmektedir. Bu amaçla başta genel müdür olmak üzere, bir çok üst düzey Halk Bankası çalışanı, Ziraat’e geçirilmiş ve bankayı düşündükleri şekle sokmak için çalışmalara başlanılmış. Bu süreçle birlikte Ziraat Bankasının kuruluş ve varoluş amacı olan ülkemizin zirai kalkınmasını desteklemek misyonu da terk edilmektedir. Yeni yönetimin amacı Ziraat ismini unutturmak ve çiftçiye destek olan banka halinden özel bankalarla yarışan banka haline dönüşümün de alt yapısını hazırlamaktır. Ziraat Bankasının bu dönüşümü ve ardından gelecek olan özelleştirme süreci banka personeline olduğu kadar ülke tarımına da zarar verecek ve bu önemli kurumun, yıllık karla ölçülemeyecek yararından ülkemiz yararlanamayacaktır. Yeni genel müdürün anlaşılmaz tutumu, hırsı, Halk Bankasındaki alışkanlıkları, az maliyet ve daha çok kar düşüncesiyle azaltılan istihdam oranı ve artan iş yükü, banka da işlemini on dakika da bitirecekken, onlarca dakika bekleyen emekli, işçi, memur, esnaf ve öğrencinin sıkıntısı, yalnızca kâr amacı düşünen genel müdürü ilgilendirir mi? Tabi ki ilgilendirmez. İşlem banko sayılarını azaltmakla eline ne geçtiğini sormak gerekir sayın genel müdüre? Azalan istihdam oranıyla bağlantılı olarak iş yükünde artış yaşanırken, diğer yandan şube yapılarındaki değişimle çalışanlar üstündeki yapılan baskıların arttığı fark ediliyor. Yılların özveriyle çalışan güleç yüzlü, sıcak kanlı kurumun bu günlere gelmesinde, sizden onlarca daha fazla gayreti olan Ziraat Bankası emekçilerine haksızlık olmuyor mu sayın genel müdür? Vizyon ve Misyon tarifiniz de Bir bankadan daha fazla başlıklı açıklamanız da “müşterilerinin çalışmaktan huzur ve mutluluk duyduğu “Moral Banka” olmak cümlesiyle yaptıklarınız örtüşüyor mu, sayın genel müdür?

 

Övündüğünüz ve uygulamaya koyduğunuz değişim ve dönüşüm projeniz Ziraat Bankasının belki kârlılık hedefini arttırabilir, ama unutmayın ki yıllardır her kesimin gözbebeği olan bankada alışkanlıklarından vazgeçmeyen, bankayı bu günlere getiren o küçük gördüğünüz mevduat sahibi kişilerle emeklilerin de her halde bir sabrı vardır. Onların sabırlarını fazla zorlamayın. Bankalarınızda banko ve personel sayısını bir an önce arttırın. Aldığımız duyumlara göre binlerce emekli ve mevduat sahibi bankayla ilişkilerini koparmak üzere. Eğer bu güne kadar bu eylem gerçekleşmediyse yatın kalkın o baskıyı arttırdığınız, muhteşem personel sayesinde olmaktadır. Dikkat ederseniz personeliniz demiyorum, çünkü onların üzerinde en küçük bir emeğiniz yok sayın genel müdür? İyi ki yıllar önce bu bankada siz görevlendirilmediniz, yoksa bu bankadan hayır gelmezdi. Sayın genel müdür burası istediğinize kredi verdiğiniz, devletin parasını isteğiniz gibi kullanabildiğiniz, esnafın kredi almak için mecbur kaldığı, Halk Bankasına benzemez. Burada bir emek, bir özveri, sıcakkanlılık, yakınlık, dostluk, yaşlıya, emekliye, çiftçiye saygı ve sevgi var. Bunları size ne kadar anlatsak anlamakta zorluk çekeceğinize inanıyorum. Merak ettiğim bir şey de yıllarca bu işin duayeni olarak çalışmış, insani yönleri mükemmel ve kendisiyle birlikte siyaset yaptığım muhteşem insan Sayın Muharrem Kars’lı beyefendinin bu değişikliklere nasıl müsaade ettiğidir. Burası ZİRAAT BANKA’sıdır. Diğer bankalardan ayrıcalığı olan ve halkın gönlünde yer etmiş bir kurumdur. Bu bankayı rahat bırakın bari, diğer bankalarla rekabete sokmayın. Geçmişte olduğu gibi, günümüzde de saygı ve sevgi dolu bankacılığını yapsın. Ne dersiniz sayın genel müdür…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
Kartal Belediyesi