İstanbul
BIST9072.08
DOLAR30.7519
EURO33.0304
ALTIN1969.6
BTC/USD51728.548
Kenan Çakal

Kenan Çakal

Mail: cakalkenan@gmail.com

YAŞLILARIN BEYNİ…

“George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi müdürü, yaşlı bir kişinin beyninin yaygın olarak inanıldığından çok daha pratik olduğunu savunuyor.  Bu yaşta, beynin sağ ve sol yarım kürelerinin etkileşimi uyumlu hale gelir ve bu da yaratıcı olanaklarımızı genişletir.  Bu nedenle 60 yaş üstü insanlar arasında yaratıcı faaliyetlerine yeni başlayan birçok kişilik bulabilirsiniz.

  Elbette beyin artık gençlikteki kadar hızlı değil.  Ancak esneklik kazanır.  Bu nedenle, yaşla birlikte doğru kararları verme olasılığımız artar ve olumsuz duygulara daha az maruz kalırız.  İnsan entelektüel aktivitesinin zirvesi, beynin tüm gücüyle çalışmaya başladığı 70 yaş civarında gerçekleşir.

  Zamanla, nöronlar arasında sinyallerin hızlı geçişini kolaylaştıran bir madde olan beyindeki miyelin miktarı artar.  Bu nedenle, entelektüel yetenekler ortalama % 300 artar.

 Ayrıca ilginç olan, 60 yıl sonra bir kişinin aynı anda 2 yarım küreyi de kullanabilmesidir.  Bu, çok daha karmaşık sorunları çözmenizi sağlar.

 Montreal Üniversitesi'nden Profesör Monchi Uri, yaşlı beynin en az enerji tüketen yolu seçtiğine, gereksizleri ortadan kaldırdığına ve sorunu çözmek için yalnızca uygun seçenekleri bıraktığına inanıyor.  Farklı yaş gruplarının katıldığı bir çalışma yapılmış; 60 yaş üstü olanlar doğru kararlar verirken, gençlerin kafası çok karışmış testleri geçerken.

 Şimdi 60 ile 80 yaş arasındaki beynin özelliklerine bakalım.  

 * YAŞLI BİR İNSANIN BEYNİNİN ÖZELLİKLERİ *

 1. Çevrenizdeki herkesin dediği gibi beynin nöronları ölmez.  Kişi zihinsel çalışma yapmazsa, aralarındaki bağlantılar basitçe ortadan kalkar.

 2. Bilginin fazlalığından dolayı dikkat dağınıklığı ve unutkanlık ortaya çıkar.  Bu nedenle, tüm hayatınızı gereksiz önemsemelere odaklamanıza gerek yoktur.

 3. 60 yaşından itibaren, bir kişi karar verirken, gençler gibi aynı anda bir yarım küreyi değil, ikisini birden kullanır.

 4. Sonuç: Bir kişi sağlıklı bir yaşam tarzı sürüyorsa, hareket ediyorsa, uygulanabilir fiziksel aktiviteye sahipse ve tam zihinsel aktiviteye sahipse, entelektüel yetenekler yaşla birlikte AZALMAYIP sadece BÜYÜYOR, 80-90 yaşlarında zirveye ulaşıyor…

 Bu yüzden yaşlılıktan korkmayın.  Entelektüel olarak gelişmeye çalışın.  Yeni el sanatları öğrenin, müzikle uğraşın, müzik aletleri çalmayı öğrenin, resim yapın!  Dans!  Hayata ilgi gösterin, ARKADAŞLARINIZLA İLETİŞİM KURUN, gelecek için plan yapın, elinizden geldiğince seyahat edin.  Mağazalara, kafelere, gösterilere gitmeyi unutmayın.  Tek başına suskun kalmak, bu kimseler için yıkıcıdır.  Şu düşünceyle yaşa:

“tüm güzel şeyler hala önümde!”   

 KAYNAK: New England Tıp Dergisi.

 Bu bilgiyi 60'lı, 70'li ve 80'li yaşlardaki ailenize ve arkadaşlarınıza iletin, böylece yaşlarıyla gurur duysunlar “

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar