İstanbul
BIST9072.08
DOLAR30.7519
EURO33.0304
ALTIN1969.6
BTC/USD51728.548
Kenan Çakal

Kenan Çakal

Mail: cakalkenan@gmail.com

Tüm Talimatlara Rağmen Kartal’da Yükseliyor!

‘yapılan toplantılarda devlet büyüklerinin açıklamaları aşağıdaki metinlerle medyada yer almıştır. Bizden bir kez daha uyarmak’

 

“Yüksek binaya müsaade yok.......!

 

Silueti bozan binalar için İstanbul ve Ankara’nın yeni belediye başkanlarına “gereğini yapın” talimatı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Binalar 5+1 katı geçemeyecek. Yüksek binalara bir daha müsaade etmeyeceğiz” dedi.

 

Artık binalar 5+1 olacak’, inşallah

 

“Artık binalar 5+1 olacak” başlık bir gazetenin ekonomi sayfasından. Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ak Parti’nin son Merkez Yürütme Kurulu toplantında söylediği cümlelerden oluşuyor. Habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söylemiş:

 

 “Çevreye duyarlı, kentler olması için çok talimat verdim. Özellikle İstanbul ve Ankara belediye başkanlarını çok uyardım. Maalesef haklısınız efendim demelerine rağmen hiçbir şey değişmedi. Geçmişte, Çevre Bakanlığı’nın da çok ihmali olmuş. İstanbul’daki o binaların tıraşlanması konusunda zamanında çok söyledim. ‘Gereği yapıyoruz’ dediler, ortada bir şey yok. İzinlerle ilgili çok uyarılarım oldu. Ama bakıyorsunuz değişen bir şey yok. Her yerde çok katlı binalar. Şimdi Çevre Bakanımız Mehmet Özhaseki’yle konuştuk. Bundan sonra izni verilecek binaların 4 artı bir olmasını istedim. Tüm Türkiye’de tüm belediyelerde bu sınırlar aşılmasın dedim. Sonra bakan bey bana geldi. Müteahhitlik açısından 4 artı birin kurtarmadığını söyledi. Sonra 5 artı bir olarak anlaştık. İzleyeceğim, bakalım neler olacak? Bunlara bir daha müsaade etmeyeceğim, takipçisi olacağım.”Belediyelerdeki imar değişiklikleri ya da emsal değişiklikleri nasıl oldu? Bir arsaya gökdelen izni çıkarken yanındaki arsaya neden çıkmadı? Kanundaki ya da yönetmeliklerdeki boşluklardan istifade edilerek, bire beş, bire on hatta daha da fazla inşaat nasıl yapıldı? Ruhsatlar nasıl alındı? Ucube binalar nasıl dikildi? Göz yumanlar, olur verenler, tamam diyenler, ‘yukarıya’ başka şey söylemiş, aşağıda başka şeyler yapmış. Sonuçta karşımıza insan doğasına aykırı binalarla dolu şehirler çıktı.Ak Parti’nin Türkiye’yi nasıl dönüştürdüğünü bilmeyen yok. Ancak Ak Parti’nin desteklediği, önünü açtığı, sonuna kadar arkasında durduğu inşaat sektörü, “yenileme”, “toplu konut”, “marka proje”, “dönüşüm” adı altında şehirleri “ucube”leştirdi. Çevre bilinci yüksek, ahlaki kaygıları olan, yasalara, yönetmeliklere uyanlara elbette sözümüz yok.Ancak iktidara yakın olmayı yasaların arkasından dolanmaya hakka kazanmak olarak görenlere sözümüz. Mal sahipleri de müteahhitler de. İnsan doğasına aykırı şehirleşmeye, İstanbul çok tipik örnek. Gökdelenler yükseldi. Marka proje adı altında çok yüksek değerlerde binlerce yüksek bina dikildi. Dönüşüm adı altında başlayan birçok proje, “rant” ile birleşti. Karşımıza, 10 yıl önce sokak olarak kullanılan yollar cadde olarak çıktı. Daha önce birkaç yüz hane olan mahalleler binlerce hanelik uydu şehirlere dönüştü. Dikey mimari özendirildi ve uygulandı. Bu yüzden şehir nüfusu yükseldikçe yükseldi. Ne yürünecek kaldırım, ne araç park edecek otopark, ne araçların rahatça ilerleyeceği caddeler kaldı. Çocuklar, yaşlılar tek başlarına kaldırımlarda yürüyemeyecek hale geldi.Emsal değerler nasıl olduysa hep artırıldı. 5’se 7, 10’sa 20 oldu. Ak Parti iktidarından önce seçim dönemlerinde “kaçak kat” olarak çıkılan apartmanların son katları Ak Parti döneminde bir şekliyle “yasalara” uydurulur oldu.

 

Şu anda karşımızda dev binalar, heyula bir yaşam ve korkutucu bir mega şehir var. Ve şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan en üst perdeden bu yapılan ihanetin önüne geçmek için haykırıyor. “Yüksek binalara izin verilmemesi konusunda uyardım, uyarılarım dikkate alınmadı” diyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar