Kartal CHP
Kartal Belediyesi
Kartal Belediyesi
İstanbul
BIST9072.08
DOLAR30.7519
EURO33.0304
ALTIN1969.6
BTC/USD51728.548
Kenan Çakal

Kenan Çakal

Mail: cakalkenan@gmail.com

TORGEM HEDEFİNE ULAŞTI

Dört nesil önce, Rize’deki ailesine nafaka temin etmek gurbete gelmiş, İstanbul’un Unkapanı ile Eyüp arasında ahşap tekne işleriyle uğraşan Marango  Mustafa Torlak’la başlayan serüven, Durmuş Ali Torlak’la devam etmiş. Büyük dede  Marangoz Mustafa ve 4 yaşında yetim kalan dede Durmuş Ali Torlak yoğun çalışmalara devam ederler. Daha sonra ailelerini Rize’den İstanbul’a getirir ve Balat’a yerleşirler. Aile hem deniz vasıtaları imal eder, hem de deniz taşımacılığı işleriyle uğraşır. 1967 yılından itibaren 60 tonluk HAZİNE, 200 tonluk AYLA ve 120 tonluk BÜYÜKDENİZ adlı üç motoru çalıştırırken, çelik tekne imalatına da başlarlar. Bu işlerlerle uğraşan ilk ailede TORLAK’lardır. 1971 yılında kurulan Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği kurucu üyelerinden olan TORLAK’lar, ülke ekonomisine katkı sağlayan ailelerden biri olarak her zaman gurur duydular. 1980 yıllarında Tuzla’da başlayan çalışmalar, ivme kazanarak başarıdan, başarıya doğru  hep yükseldi. Çocukları yurt dışındaki iyi okullardan, gemi inşa mühendisi olarak mezun oldular. Bazı kişilerin çocukları yurt dışında çalışmalarına devam ederken, bu ailenin çocukları tercihlerini ülkeleri için kullandılar ve başarılı da oldular. Devlete karşı yükümlülüklerini devamlı yerine getirdiler. Binlerce kişiyi istihdam ettiler. İş güvenliği ve İşçi sağlığı konusunda Çalışma Bakanlığının genelgesine harfiyen uydular. İnsanların hayatlarına önem verdiler ve onları aileden biri gibi devamlı korudular. Her şey yolunda giderken birden bire takvimler, 2008 yılının 3. çeyreğini gösterirken, ABD’de başlayan ve dünyayı etkisi altına alan global kriz ekonomiyi alt üst etti. 2010 yılı sonuna kadar anlaşması yapılan sözleşmeler iptal edildi. Gemi inşa sanayi bir anda büyük bir krizin içine girdi. On binlerce kişi, işsiz kaldı, sektör borçlarını ödeyemez hale geldi. Alınan tedbirler yetersizdi, sektör ne yapacağını bilemeden, küçülmeye başladı. Borçlarını ödemek için mal varlıklarını satmaya başladı.

 

SONSUZ BAŞARI İÇİN, SONSUZ MÜCADELE VARDIR

 

TORGEM yönetim kurulu başkanı Kenan Torlak bu kriz süresince sık, sık Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelerek sektörün bu sıkıntından çıkabilmesi konusunda bilgi alış verişinde bulundu. Bir çok ülkelerle görüşüldü. Hükümetin verdiği destekler ve Torlak ailesinin büyük sabır ve mücadelesi sonunda TORGEM hedefini yakaladı. 2012 yılının Gemi İnşa Sektöründe ilk sözleşmesini imzaladı. Suudi şirketlerinden ATCO ile 62 milyon dolarlık 19 adet muhtelif deniz araçlarının inşası için sözleşme Ankara’da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın makamında imzalandı. Bu bir başlangıçtı, devamı da gelecek. TORGEM yönetiminde başkan Kenan Torlak, başkan vekili Mustafa Kemal Torlak, yönetim Kurulu Üyesi Uğur Torlak’ın insan üstü gayretlerini ve mücadelelerini yakından takip ettim ve yaşadım. Böyle bir çalışma, sabır ve mücadele görmedim. En zor ve sıkıntılı anlarında bile mücadelelerine hiç taviz vermeden devam ettiler. Hiç umutsuzluğa kapılmadılar. 4 nesil öncel İstanbul’a gelerek, o zamanın koşullarında başarılı olan atalarını utandırmadan, onlara layık bir aile olduklarını gösterdiler. Sabırla zamanı birleştirdiler ve başarılı oldular. Çünkü o aile her şeyin en iyisine layıktı. Zorlandılar, sarsıldılar ama yıkılmadılar.

 

TORUNUM ELARA BİZE ŞANS VE MUTLULUK GETİRECEK

 

Hiç unutmam Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Torlak’ın cümlelerini ‘adaş iki yıldan beri hiç yorulmadan, usanmadan sabırla koşturuyoruz, Sayın Başbakanımızın ve Ekonomi Bakanımızın büyük destekleri var. Dış ülkelerle çalışmaları sürdürüyoruz, iyi şeyler olacağını tahmin ediyorum. Ama bize en büyük uğuru 5 aylık torunum ELARA’nın getireceğine canı gönülden inanıyor ve hissediyorum. Bugüne kadar hislerimde hiç yanılmadım, göreceksin biz bu sıkıntıların hepsini aşacağız, torunum, bizlere büyük şans getirecek’ demişti. Ve de öyle oldu. Bir dede olarak hissetti. Yıllarca bir iş adamı olarak sürdürdüğü hayat mücadelesinde düştüğü sıkıntının ışığını torununa bağlaması da, gerçekten muhteşem bir duyguydu. Parayla, pulla ölçülemeyecek olan bu sevginin, artık kaybolmaya yüz tutan aile bağları için önemli bir gösterge olduğuna inanıyor, herkesin örnek almasını diliyorum. Evet Devlete karşı tüm yükümlülüklerini bugüne kadar eksiksiz yerine getiren TORLAK ailesi, büyük sabır ve mücadelenin sonunda hedeflerinin ilk bölümünün sözleşmesini yaptı, gerisinin geleceğinden de kimsenin şüphesi olmasın. Bu aile her şeyin en iyisine layık. Dürüst, çalışkan ve azimli. Allah yollarını açık etsin. Sonsuz başarı için, sonsuz mücadele vardır. Sabırla zamanı birleştirdiğinde hedefe ulaşırsın. Birde unutmadan şunu belirtmek isterim, herhalde bu başarının miladı olarak, Kaptan Arif Bayraktar gemisinin denize indirilişi töreninde Sayın Başbakan ve Kenan Torlak’ın konuşmalarını gösterebiliriz.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
Kartal Belediyesi