İstanbul
BIST9072.08
DOLAR30.7519
EURO33.0304
ALTIN1969.6
BTC/USD51728.548
Talat Yavuz

Talat Yavuz

Mail: bilisimstar@gmail.com

Öğretmenler Günü

Kutladıkça değersizleştirme özelliği sadece bize ait bir özellik galiba.

 

Kutladıkça değersizleştirme özelliği sadece bize ait bir özellik galiba. Öğretmeneler günü de buna en güzel örnek. 10 Kasım törenlerinden sonra çıkan tartışmaların benzeri umarım öğretmenler günü kutlamalarından sonra da çıkmaz.

 

Öğretmenler gününü her yıl biraz daha özenle kutluyoruz ancak öğretmenler her geçen gün toplum nezdinde biraz daha değersizleşiyor, biraz daha işlevsiz hale getiriliyor. Yaşanan şiddet olaylarının azalması beklenirken tam aksine şiddet olayları artarak, şekil değiştirerek devam ediyor.

 

Öğrenciler ve öğretmenlerin yarışa tabi tutulduğu, eğitimin merkezinde hangisi olacak tartışmalarının çıktığı, velileri her şart altında memnun etme anlayışının zirve yaptığı günden beri, öğretmenler irtifa kaybediyor. Merkezde öğrenci olunca öğretmen tamamen kenara itilmiş oluyor ve kolay hedef haline geliyor. Hâlbuki öğrencinin önemsendiği oranda öğretmenin de değerinin artması, itibar görmesi beklenir.

 

Teknolojik gelişmelerin öğretmeni işlevsiz hale getireceği, okulsuz toplum gibi öğretmensiz eğitimin gündeme geleceği tartışmaları nereye gider bilinmez ancak bizim gibi toplumlarda öğretmenin işlevinin bitmesi, toplumun da intiharı demek olacaktır. Uzaktan eğitim, diploma değil sertifika, 21. Yüzyıl becerileri gibi tartışmalar, öğretmene olan ihtiyacı ortadan kaldırmanın tam aksine öğretmene olan ihtiyacı artıran gelişmeler olarak görülmelidir.

 

Öğretmenler gününde öğretmenlere söz hakkı verilse, öğretmenler adına yetkililer değil de kendileri konuşsa, muhtemelen talepleri maaşlarının artırılması değil de saygınlıklarının artırılması olacaktır. Bugün öğretmenler için şiddeti önleyecek yasal düzenlemeler çok daha acil hale gelmiştir. Öğretmenler kadar kolay hedef olan başka bir meslek grubu neredeyse yok gibidir. Sağlık çalışanları, eğitim çalışanlarına nispeten yasalar tarafından daha korunaklı hale gelmiş durumdadır.

 

Alo 147 şikâyet hattı kaldırıldı ancak CİMER onu aratmayacak şekilde öğretmenlerişikâyet mekanizması olarak işlev görmeye devam ediyor. İsimsiz ve imzasız başvurular işleme alındığı sürece, öğretmenler özellikle de idareciler hedef olmaya devam edecek demektir.

 

Öğretmenler için 3600 ek gösterge, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve şiddeti önleyecek tedbirler önemle takip ettikleri vaatler olmaya devam ediyor. 3600 ek gösterge özellikle, emeklilik hakkına kavuşmuş öğretmenlerin beklediği bir kazanım olacaktır.

 

Bilgi birçok yolla öğrenilir ancak değerlerimiz sadece öğretmenler tarafından aktarılabilir. Bugün gençlerimizin giderek artan problemlerini, sosyal zekâ ve eğitim teknolojileri çözemez. Ayakta kalabilmenin tek çaresi, bilgiyi değerlerle anlamlı hale getirecek eğitim içeriği planlamaktan geçiyor.

 

Öğretmenlerin toplum nezdinde aşınan, yıpranan imajının bedelini, öğretmenden çok toplum ödeyecektir. Aile yapımızın hedef alındığı, zaafa uğratıldığı bir dönemde, öğretmenlerin de devre dışı kalması, kolay telafi edilemeyecek bir yanlışlar zinciri haline gelecektir.

 

Bugün öğretmenlerin, bakanlıkça tasarlanmış önlüklerden ziyade, saygınlığa ve yasalarla korunmaya ihtiyacı var. Gecikirsek çok daha ağır bedeller ödeyeceğiz.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar