Yarıyıl tatili bugün başlıyor. Bu tatilde öğrencilere ödev yok. Önceki yıllarda şahit olduğumuz ödev vermeyin tavsiyesi bu yıl genelge halini aldı. Öğretmenler ve veliler bu yasağa ne kadar uyacaklar bilemeyiz ancak bu genelge hangi ihtiyaçtan kaynaklandı diye irdelemek gerekiyor kanımca.
Milli Eğitim Bakanlığı, yarıyıl tatilinde ödev yasağı ile öğrencileri dönem içinde çok yoğun bir ders yükünün altına soktuğunu ve bunalttığını fark etmiş oluyor. Peki, durum nedir? Birkaç örnek verelim, İmam Hatip Ortaokulu 5, 6 ve 7. sınıflarında 14; 8. sınıfında 15 farklı mecburi ders var ve haftada 36-37 saat ders yapılıyor. Beşinci sınıf öğrencisi, günde 7 saat ders yapıyor. Altıncı sınıf Fen Bilgisi dersinin 189 kazanımı var. İkili öğretim yapan okulları, okullara taşınan dershaneleri de (kursları) unutmamak gerek.
Eğitim sistemi yeniden yapılandırılırken yapılan hatalar bizi bu noktaya getirdi. Bir başka sistemin bir parçasını alarak kendi sisteminizi tamir edemiyorsunuz. “Şu ülkelerde, yılda şu kadar ders yapılıyor, biz neden yapmayalım.” Diyerek haftalık ders saatlerini şişirdik. Önemli gördüğümüz her konuda, bir dersin bir ünitesi olacak konuları ders olarak çizelgelere ekledik. Okullarımızın fiziki imkânlarını, öğrencilerimizin ihtiyaçlarını göz ardı ettik. İstatistiği tutturduk ancak çocuklarımız bunaldı.
Yarıyıl tatilinde ödev yasağı koymak, problemin özünü yakalayamamaktır, işin kolayına kaçmaktır, kolay beğeni kazanma çabasıdır. Bu yaklaşıma, uygulamalardan birçok örnek verilebilir: Okulların en temel ihtiyacını karşılamadan özel okullara ücretsiz ders kitabı vermek, velileri öğretmen ve idarecilerin üzerine salmak, Alo 147 ile okulların huzurunu kaçırmak vb.
Her şeye rağmen ödev yasağını destekliyorum. Bir an önce müfredatı sadeleştiren, ders kitaplarını ayıklayan, okul ile hayat arasındaki ihata duvarlarını kaldıran ve öğrencilere oynayarak hayatı öğreten bir yol bulununcaya kadar. Okulu, hayatımızın doğal bir parçası haline getirince, hayattaki ödevlerimize yasak da mecburiyette gerekmeyecektir. Bütün öğrencilere ödevsiz iyi tatiller diliyorum.
Talat YAVUZ
Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı
Yorum Yazın