“Cumhuriyet yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir iradedir. Cumhuriyet fazilettir… Cumhuriyet idaresi, faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir.” Türkiye Cumhuriyeti; her manası ile Büyük Türk Milletinin öz ve aziz malıdır. Kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecektir, ebediyen payidar olacaktır………
Cumhuriyet yeni ve sağlam esaslarıyla, Türk milletinin güvenli ve sağlam bir gelecek yoluna koyduğu kadar, asil fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle büsbütün yenibir hayatın müjdecisi olmuştur.
“Demokrasi ilkesinin en çağdaş ve mantıki uygulamasını sağlayan hükümet şekli Cumhuriyettir. Millet egemenliğini Devlet idaresine katılmasını ancak zamanında oyunu kullanmakla sağlar.” diyerek milletin hür iradesinin ancak bu idare biçiminde devlete yansıyacağına işaret etmektedir. Türkiye Cumhuriyetinin özelliklerini ve ilkelerini diğer rejim ve siyasi kurumlardan daha üstün, daha kıymetli ve uygulanabilirlik yönünü daha iyi olduğunu görmüştür. Diğer rejim ve yönetim biçimlerini kesinlikle Türk Milletinin bünyesine uygun bulmamıştır. Bu hususta ki kesin kararını da şöyle açıklamaktadır.
“İşte bu sebeplerden dolayıdır ki, biz bu ve bundan önceki teorileri ülke ve milletimiz için uygun görmüyoruz. Biz ülke halkı olan bireyler ve türlü sınıf mensuplarının birbirlerine yardımlarının aynı derece ve aynı eşitliksever duygularla sağlanmasına çalışmak isteriz. Bu tutumun devletin yapısının güçlendirilmesi için daha uygun olduğu kanaatindeyiz. Bizim gözümüzde çitçi, çoban, işçi, tüccar, sanatkar, asker, doktor kısacası herhangi bir toplumsal kurumda çalışan bir yurttaşın hak, menfaat ve hürriyeti eşittir. Devlete bu düşünce ile yararlı olmak, milletin güvenlik ve iradesini yerinde kullanabilmek, bizce, bizim anladığımız anlamda halk yönetimi hükümetin iradesi ile mümkün olur.”
Atatürk devleti milletin simgesi olan, teşkilatlanmış, bir varlık kabul eder. Ona göre millet devlet içindir, devlet de millet içindir. “Hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanağı, milli egemenliktir.” diyen Atatürk Cumhuriyet’e ve Cumhuriyetçiliğe temel olan anlayışları ve temel olan ilkeleri ortaya koyuyor. O, millet ve fert olarak her türlü imkanın, ancak Cumhuriyet idaresi sayesinde elde edilebileceğine inanmaktadır. Diyor ki “Cumhuriyet demek, imkan demektir. Bu sistem ve yönetimle Türk Milleti her türlü imkana kavuşmuştur ve kavuşacaktır.”
Bütün cihan bilsin ki, benim için bir taraflılık vardır. Cumhuriyet taraftarlığı,fikri ve içtimai inkilap taraftarlığı… Bu noktada yani Türkiye camiasında bir ferdi, hariç tasavvur etmek istemiyorum.
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu güzel sözleri, son günlerde durmayan tartışmalara herhalde en güzel cevaptır.
CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN
Yorum Yazın