Srebrenitsa Soykırımının Şehitleri Kartal’da Unutulmadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Srebrenitsa Soykırımının Şehitleri Kartal’da Unutulmadı
Abone ol
Kartal Belediyesi, Avrupa’nın kalbinde, Sırp ordusunun Bosna-Hersek’in Srebrenitsa bölgesini işgal ederek, 8 binin üzerinde Boşnak sivili katledişinin 29’uncu yılı dolayısıyla, Kartal Srebrenitsa Boşnak Soykırımı Anıtı önünde bir anma programı düzenledi. Programda konuşan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, bu yıl itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararıyla, 11 Temmuz’un ‘Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü’ ilan edildiğini ifade ederek, Kartal Belediyesi’nin soykırım şehitlerinin anısına uzun yıllardır sahip çıktığını ve sahip çıkmaya devam edeceğini kaydetti.

Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Anma programı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlere saygı duruşu ile İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Başkan Erdoğan Erden’den, Kartal Belediyesi’ne teşekkür

Anadolu Yakası Bosna-Sancak Derneği Başkanı Erdoğan Erden, Boşnak soykırımının acısının kalplerinde yaşamaya devam ettiğini ifade ederek; “Srebrenitsa annelerinin hiç dinmeyen gözyaşını her birimiz içimizde yaşamaya devam ediyoruz. Avrupa’nın gözü önünde, Birleşmiş Milletler’in güvencesinde, Hollandalı askerlerin kontrolünde Sırp askerlerinin silahsız sivillere Boşnak halkına reva gördüğü katliam, dünyanın ikinci büyük soykırımı olarak tarihe geçti.” diye konuştu.

Türkiye Millet Meclisi kararıyla soykırımın resmi olarak tanındığını belirten Dernek Başkanı Erdoğan Erden, sürece katkılarından dolayı Başkan Gökhan Yüksel’e teşekkür ederek;“Bu anmalara Kartal’da başladığımızda, Türkiye’de yeterince soykırım anması düzenlenmiyordu. Bu organizasyonun başına Başkan Gökhan Yüksel geçtikten sonra, farkındalık yaratarak bugün çıkarılan resmi bir genelge ile Türkiye’nin soykırımı tanımasıyla beraber resmileşti. Hepinizin huzurunda bu gelişmede katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Barışı ve hoşgörüyü içselleştirmek zorundayız”

Başkan Gökhan Yüksel, Srebrenitsa’da şehit edilen tüm sivillerin önünde saygıyla eğildiğini ifade ederek, bu büyük acının hala kalplerde hissedilmeye devam ettiğini söyledi. Başkan Gökhan Yüksel, Türkiye’de ve dünyada barışın ve hoşgörünün içselleştirildiği nesillerin yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti;

“2 Temmuz’da Sivas’ta yandık, 5 Temmuz’da Başbağlar’da öldürüldük ve 11 Temmuz’da Srebrenista’da katledildik. Bu gür sesi yükseltmeye devam ettik. Bugün, TBMM’den çıkan resmi bir kararla geldiğimiz süreçte bu soykırımı tanımış olduk. Geç olsa da kıymetli bir kazanım. Bu birlik olmadan, bu ses yükseltilmeden bunun olması çok mümkün değildi. 29 yıl önce Avrupa’nın göbeğinde, insanlığın öldüğü bir gün. İnsanlık olarak, iyi insanlar yetiştirmenin bilincini taşımak zorundayız. Barışı içselleştirmiş bir dünyaya ihtiyaç olduğunu hep birlikte hatırlıyoruz. 11 Temmuz unutulmasın, bir daha bu katliamlar yaşanmasın. Bugün bizleri yalnız bırakmayan tüm davetlilerimize ve tüm komşularımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Anma programının sonunda ise, tüm katılımcılar Srebrenitsa Boşnak Soykırımı Anıtı’na karanfil bıraktı. Soykırımda hayatını kaybeden 8372 insanı temsilen sergilenen, 8372 ayakkabının önünde duygusal anlar yaşandı.

 


Muharrem Ayı’nın İlk Orucu Dualar Eşliğinde AçıldıÖnceki Haber

Muharrem Ayı’nın İlk Orucu Dualar Eşliği...

Kartal Belediyesi ve İBB Zabıta Ekiplerinden İşgalci Karavanlara MüdahaleSonraki Haber

Kartal Belediyesi ve İBB Zabıta Ekipleri...

Yorum Yazın