© İstanbul Haber İlan

Has Sitesi’nin dönüşümü, tüm kentsel dönüşümleri taçlandıran bir projedir”

İstanbul'da 5 bin 187 bağımsız bölümün temel atma ve yıkım töreni gerçekleşti. Bu törenler kapsamında Tuzla’da da Has Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni düzenlendi. Törende konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Bugün aslında sadece bir sitenin değil son 10 yılda yapılmış olan Tuzla'daki kentsel dönüşümlerin Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın desteği, çıkarttığı yasalar, ortaya koyduğu bütün bu muafiyetler dahil olmak üzere tamamını taçlandıran bir projedir” dedi.

İstanbul’da 5 bin 187 bağımsız bölüm için temel atma ve yıkım töreni yapıldı. Törene, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut katıldı. Tören Tuzla’da gerçekleşti ve Bağcılar ilçesindeki Kentsel Dönüşüm Projeleri Yıkım Töreni ile canlı bağlantı kuruldu.

“BİNALARI VATANDAŞLARIMIZLA ANLAŞARAK DAVUL ZURNA EŞLİĞİNDE YIKTIK”

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Kentsel dönüşüm bizim için çok önemli. 2011 Van depremi sonrası çıkan yasayla bu çalışmaları başlattık. Tuzla, Kuzey Anadolu fay hattına en yakın ilçelerden biri olduğu için bu konuya öncelik verdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çıkan deprem yasalarıyla da hız kazandık. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden uzmanlarla 2012’de risk haritamızı çıkardık. Deprem öncesi ve sonrası acil planımızı hazırladık. Bu süreçte en önemli şey, riskli binaların yenilenmesiydi. 2012-2013’te bu işe giriştik. İçmeler Meydanı’ndaki eski iş yerleri ve binaları vatandaşlarımızla anlaşarak davul zurna eşliğinde yıktık. Orada harika bir kentsel dönüşüm başlattık. Bu bölge, İstanbul’da deprem yasalarından sonra ilan edilen ilk riskli alandır. Bunu başardığımız için gururluyuz.”

“38 MİLYON 215 BİN 591 METREKARELİK ALANDA DÖNÜŞÜM VE DEĞİŞİMİ GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLUYORUZ”

Başkan Yazıcı, “Bugün yaklaşık 250 malikin bulunmuş olduğu Has Sitesi’nin dönüşümünü TOKİ marifetiyle bugün muhteşem bir temel atma töreni ile gerçekleştiriyoruz. Bugün aslında sadece bir sitenin değil son 10 yılda yapılmış olan Tuzla'daki kentsel dönüşümlerin Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın desteği, çıkarttığı yasalar, ortaya koyduğu bütün bu muafiyetler dahil olmak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamını taçlandıran bir projedir. Tuzla'mızda günümüze kadar 2 bin 302 bina 6306 sayılı yasaya uygun olarak kentsel dönüşüme alınmıştır. Bu binalarda toplamda 25 bin 733 bağımsız birim risksiz hale getirilmiştir. Vatandaşların yoğun yaşadığı sitelerde ve bağımsız binalardan sağlanan dönüşümler de bütün Tuzla'mız da gerçekleştirdiğimiz önemli projelerdi. Bir kıyaslama yapılacaksak E5 altındaki bölümümüzde biz 972 binada 12 bin 752 bağımsız bölümde; E5 üstü mahallelerimizde ise 1330 binada 12 bin 981 bağımsız bölümün dönüşümü sağlanmıştır. Tuzla’da toplamda yaklaşık 100 bin kişiyi ilgilendiren bir dönüşüm gerçekleşmiştir. İlçe genelinde E5 altı ve E5 üstü bölgelerimizin bazılarında yapılan çalışmalarda 38 milyon 215 bin 591 metrekarelik alanda dönüşüm ve değişimi gerçekleştirmiş oluyoruz ve bu konuda da lider olduğumuzu da iddia ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“İBB’NİN BİR DAİRE DÖNÜŞTÜRMEMESİ 16 MİLYON İSTANBULLUNUN YÜKÜDÜR”

Has Sitesi’nin Türkiye'de dönüşümü en zor olan sitelerden biri olduğunu vurgulayan Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı:“Has Sitesi, Türkiye’de kentsel dönüşümün en zorlu örneklerinden biridir. Bugün burada bu zorluğun üstesinden geldiğimizi görüyoruz. Sakinlerimiz de bizimle birlikte bu süreci takip ettiler. 2019 yılına kadar büyükşehir belediyesi ve KİPTAŞ ile iş birliği içinde bu siteyi dönüştürmek için çalıştık. Ancak 2019’da yönetim değişikliği sonrası kentsel dönüşüm adı altında ranta dayalı bir anlayışla karşılaştık. Bu anlayışla bu işin yürüyemeyeceğini ve maalesef yürütülemeyeceğini gördük. Bu durumda bakanlığımıza başvurduk ve bakanlığımız da bize destek verdi. Bu projeyi TOKİ’ye devrettik ve onlar da bize yardımcı oldular. Has Sitesi gibi sayısız sorunu olan bir sitenin dönüştürülmesi, Tuzla’da, İstanbul’da ve Türkiye’de artık imkansız bir proje olmadığını kanıtlıyor. Bu başarıyı sağlayan ekibin, Tuzla’da, İstanbul’da ve Türkiye’de her şeyi başarabileceğine yürekten inanıyorum. Bu tecrübeyle birlikte şunu da gördük ki, bugün Tuzla’da binlerce daireyi dönüştüren Tuzla Belediyesi’nin aksine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir tek daire bile dönüştürmemiş, vatandaşlarımızla görüşmemiş, sadece vatandaştan aldığı bir arsaya 300 daire dikerek rant peşinde koşmuş ve polemik yaratmıştır. Bu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ironisi, acısı ve 16 milyon İstanbullunun yüküdür. Bugün Tuzla’da gerçekleştirdiğimiz bu dönüşüm projesi, 68 site ve 2 bin 500’e yakın bağımsız bölümü kapsıyor. Bu proje, sayın bakanımızın, bakanlığımızın ve sayın Cumhurbaşkanımızın kentsel dönüşüme nasıl baktığını gösteren bir örnektir.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER