Sıfır Atık ve Atıkların Ekonomik Değeri
EĞİTİMKadıköy Halk Eğitim Merkezi, Sıfır Atık Proje Ekibi tarafından düzenlenen ülke için çok önemli olan 'Sıfır Atık ve Atıkların Ekonomik Değeri' konulu panel yapıldı.
Sempozyumda tüm atık türlerinin değerlendirilmesi, ambalaj atıklarının yönetimi ve çevre mevzuatı kapsamında depozito sistemi bilgilendirmesi yapıldı.
Kaymakam Dr. Mustafa Özarslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan, Kurum Müdürü Hülya Narsap, Caferağa Mahalle Muhtarı Zeynep Ayman, TUÇEM Başkanı ve Reloop Türkiye Temsilcisi Aynur Acar, DEHA Biodizel Genel Müdürü Nihal Sözbir Karakuş, ULUS Çevre Danışmanlık Genel Müdürü Neslihan Boyacılar'ın yanında, şube müdürleri, kurum müdürleri, okulların sıfır atık yöneticileri, öğretmen ve kursiyerlerin katılımıyla gerçekleşen sempozyumda; bilgilendirme konuşmalarının ardından atık maddelerin geri dönüştürülmesiyle hazırlanan sergi gezildi.
Sempozyumda tüm atık türlerinin değerlendirilmesi, ambalaj atıklarının yönetimi ve çevre mevzuatı kapsamında depozito sistemi bilgilendirmesi, atık yağların toplanması ve geri dönüşümü, atık pillerin toplanması ve geri dönüşümü, tehlikeli atıkların toplanması ve geri dönüşümü, pet ve plastik atıkların toplanması ve geri dönüşümü, atık elektirikli ev aletleri, aydınlatma gereçleri ve floresan lambaların yönetimi, Karadan kaynaklı denizlerdeki atıkların yönetimi, sürdürülebilir üretim- tüketim ve atıklar konu başlıkların detayları anlatıldı.
Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap “22.000 kursiyerimizle ve 250 öğretmenimizle Çevreye duyarlı tüm faaliyetleri önemsiyoruz ve sıfır atık projesini destekliyoruz. Kursiyerlerimizi ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek adına Bu Sempozyumu düzenledik, başta TÜÇEM dernek başkanı Aynur Acar olmak üzere tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum. Bu çalışmada yanımızda olan sayın Kaymakamımıza sayın İlçe Milli Eğitim Müdürümüze, sayın Muhtarımıza teşekkür ediyorum. Programa katılan kurum müdürlerimizi ve öğretmenlerimizi, kursiyerlerimizi bu duyarlılıklarından dolayı kutluyorum. Kurumumuzun Sıfır Atık Proje Koordinatörü Sevgi Civaş’ı, proje sorumluları Emre Emin Karakoç, Muazzez Özer ve ekip üyelerimiz Gülru Sezgin, Banu Yılmaz, Erdoğan Öztürk, Arif Yaşar Terzi’yi bu çalışmaları en iyi şekilde koordine ettikleri için tebrik ediyorum.”
Müdür Narsap devamla şunları söyledi “Diğer Çevreci Çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.” Balıkesir Hatıra Ormanı’nda Kursiyerlerimizin ve Öğretmenlerimizin katkılarıyla 7000 ağacımız mevcut. Bu nedenle TEMA Vakfından teşekkürümüz var. Her yıl kursiyerlerimizi bilinçlendirmek üzere “Çevre Koruma” kursları açıyoruz. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ağaçların Adları” projesine dahil olduk Ve bahçemizde bulunan tüm ağaçların envanterini çıkardık. Üzerlerine astık ki gölge yapan, doğayı koruyan tüm ağaçların isimleri ve özellikleri tanınsın ve bilinsin. Kursiyerlerimize “Su Hayattır”, “Evde Kompost Yapımı” ve “Tüketici Değil Türetici Olmak” Seminerlerini düzenledik.”
Müdür Narsap / Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü
Projeyi ilk Emine Erdoğan başlatmıştı.
Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürütülen Sıfır Atık Projesi’nde 2018’in ilk 7 ayında 300 ton atık, geri dönüşümle ekonomiye kazandırıldı. Bu projeyle ekonomiye yıllık 12 milyar TL kazanç sağlanacak. Bakanlık ve Külliye’de de uygulanan projenin 2023’e kadar tüm Türkiye’ye yayılması hedefleniyor.
Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;
¬ Verimliliğin artması,
¬ Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
¬ İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
¬ Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
¬ Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı
sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna
sahip olmasının sağlanması,
¬ Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci”
sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının
arttırılmasıdır.
İlginizi Çekebilir